Boekenlijst

Als voorkennis, maar ook tijdens de gesprekken, maak ik veel gebruik van verschillende literatuur. Sommige literatuur is zeer geschikt om thuis ook te lezen. Zowel voor professionals, ouders als kinderen. Voor elke leeftijd is er wel iets. Hieronder een selectie van de door mij gelezen boeken, waarvan ik acht dat deze een bijdrage leveren aan de verwerking van- of de omgang met de scheiding. Schroom niet om persoonlijk contact met mij op te nemen over onderstaande boeken, links of andere tips.

 


Boeken voor kinderen in scheiding

  • Johnny Joker Schopt herrie in de hut 

Leeftijd: 2 – 8 jaar

Dit boekje helpt kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Het is tot stand gekomen met hulp van professionals, zoals kindercoaches en mediators.

De vader en moeder van Lizzy, het vriendinnetje van Johnny Joker, praten niet meer met elkaar. Ze gaan scheiden. Lizzy is er heel verdrietig van; ze heeft zelfs buikpijn. Johnny Joker wil haar opvrolijken, maar dat valt niet mee. Gaan jouw ouders ook scheiden? Dit boekje helpt om er over te praten en vragen te stellen. Dat lucht alvast op!

 

  • Van alles twee

Leeftijd: 4-8 jaar

Het verhaal is een hulpmiddel om jonge kinderen de nieuwe huiselijke situatie te kunnen begrijpen. Het helpt ouders om hun jonge kinderen in die situatie te ondersteunen.

De papa en mama van Sterre en Jordi wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre en Jordi vinden hun papa en hun mama lief.

 

  • De kleine kolibrie laat zijn hart spreken

Leeftijd: 6-9 jaar

De kleine kolibrie verheugde zich op de reis die hij ieder jaar met zijn ouders maakt. Iets was er alleen anders. De sfeer tussen zijn ouders was vreemd. Toen hoorde hij dat zijn ouders uit elkaar zouden gaan. Scheiden heet dat. De kleine kolibrie raakte helemaal in de war en vloog alleen weg. Weg van alle gevoelens die hij had. In het magische land van de bloemen ontmoette hij een andere kolibrie. Deze luisterde naar hem en hielp hem om weer ruimte te krijgen in zijn koppie en hartje. Door te praten met de andere kolibrie en met zijn ouders leerde de kleine kolibrie dat het helpt om je gedachten en gevoelens te delen en dat het niet zijn taak was om de dingen op te lossen tussen zijn ouders!

 

  • Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders

Leeftijd: 10-14 jaar

Wat doe je als je merkt dat je ouders steeds vaker ruzie hebben? Als je bang bent dat ze gaan scheiden? Als je moeder een vreemde man kust? (Nee, niet op zijn wang!) Als je gepest wordt en je beste vriendin overloopt naar je grootste vijand? Als je je eenzaam en onbegrepen voelt door de hele wereld? Als je ’s nachts niet kunt slapen door het getob en gepieker? Juist! Dan zoek je hulp. Maar Rosa doet dat op een wel heel speciale manier… In dit boek lees je over de gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het leven van Rosa helemaal op zijn kop komt te staan (en nooit meer hetzelfde zal zijn).

 

  • Bekrast

Leeftijd: 16+ jaar

Niets kan voor altijd begraven worden, hoe graag men dat soms ook zou willen. Uiteindelijk komt het verleden altijd een keer om de hoek kijken. Lisanne is één en al wrok en woede dat ze toch terug moet naar haar jeugd en de (vecht)scheiding van haar ouders. Omwille van haar relatie trotseert Lisanne de storm. Tegen haar zin in gaat ze een gesprek aan met een psycholoog waarna ze haar onzichtbare doosje van verdriet opent. Hierna volgt de zoektocht van Lisanne naar zichzelf als volwassen vrouw zonder de ballast van haar jeugd op haar schouders.

 

 

Boeken voor ouders in scheiding

  • Kinderen in spagaat

Dit boek beschrijft welke fases kinderen doorlopen in de rouw die komt kijken bij een scheiding van ouders. Het boek geeft duidelijke voorbeelden van kinderen in diverse situaties, welke heel tastbaar en herkenbaar zijn. Hierdoor levert het ouders duidelijke tips en inzichten op, waar ze direct wat mee kunnen.

 

  • Vechten voor je scheiding

Dit boek voorziet in de toenemende behoefte bij professionals aan tools om conflictescalatie bij ex-partners te voorkomen en hen te kunnen helpen de transitie te maken naar co-ouders, zodat zij gezamenlijk de opvoeding van hun kinderen kunnen volbrengen.
Het boek biedt enerzijds een heldere uitleg van de SCHIP-aanpak met aansprekende voorbeelden en concrete oefeningen. Anderzijds geeft het belangrijke achtergrondinformatie over het ontstaan en het verloop van relaties, de verstrengeling van conflict en verlies, de rol van rouw bij echtscheiding, en de invloed van seksuele ontrouw.
De SCHIP-aanpak is vernieuwend omdat deze niet alleen is gericht op conflicthantering, maar juist ook op verlieshantering. Aandacht voor zowel verlies als conflict na scheiding helpt ex-partners hun scheiding te verwerken en afscheid te nemen van hun liefdesrelatie. Dit biedt hen nieuwe mogelijkheden om als partners in gezamenlijk ouderschap verder te gaan.