Het belang van gelijkwaardig ouderschap

De wet bepaalt dat kinderen na een echtscheiding recht hebben op een gelijkwaardig ouderschap. Waarom is dat zo belangrijk en wat houdt het in?

Op 1 maart 2009 is de Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding in werking getreden. Sindsdien geldt dat een kind over wie ouders gezamenlijk het gezag uitoefenen, na een scheiding recht heeft op een gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders. Ondanks dat het wel zo klinkt, betekent dit niet dat er een co-ouderschap moet worden uitgevoerd voor een gelijkwaardig ouderschap. Het gaat zelfs niet om de hoeveelheid tijd dat een ouder met het kind doorbrengt. Studies hebben bewezen: Kwaliteit gaat voor kwantiteit.

 

Waarom is de invloed van een vader nou zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind? Vaders hebben een unieke manier van het beïnvloeden van de ontwikkeling van een kind. Vaders fungeren als brug naar de sociale wereld, stimuleren kinderen om te exploreren en leren hen op gecontroleerde wijze risico’s nemen. Bovendien tonen studies aan dat vaders, vaker dan moeders, spelletjes met kinderen spelen die ruw, spannend en uitdagend zijn.

Ook hanteren vaders ander taalgebruik dan moeders. Moeders zijn eerder geneigd hun taalgebruik aan te passen naar het kind. Vaders praten weliswaar minder met kinderen, maar hanteren vaak meer complexe zinconstructies en moeilijkere woorden. Dit blijkt een positieve invloed op de taalontwikkeling van een kind.

 

Vaders worden gezien als een uniek rolmodel voor kinderen. Vaders die betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind, hebben een grotere kans om een zoon te hebben die een aanzienlijk aandeel heeft in de zorgtaken en een dochter die actiever is op de arbeidsmarkt.

Actief betrokken vaders die veel voorlezen, stoeien en zorgtaken vervullen hebben kinderen die betere schoolresultaten behalen, meer vrienden hebben, minder probleemgedrag vertonen en bovendien een hogere zelfwaardering rapporteren.

 

Wat erg belangrijk is, is de invloed van moeders in dit verhaal. Moeders fungeren als een soort poortwachters en kunnen de betrokkenheid van de vader aanmoedigen of juist tegenhouden. Ik denk dat hierin een goede boodschap ligt aan alle gescheiden ouders in Nederland.

 

* Nou is het natuurlijk niet allemaal zo zwart wit. Je zou kunnen stellen dat het niet gaat om een verschil in geslacht van de ouder, maar in de genderrol die de ouder vervult. Of de primaire en secundaire ouderrol.

 

Bronnen:

*D. Nettle (2008). Evolution and Human Behavior , 29 (6), 416-423 (zie ook New Scientist , 8 december 2008: ‘ Time with dad is well spent’ )

*N. Pancsofar & L. Vernon-Feagans (2006), Journal of Applied Developmental Psychology , 27 , 571–587

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.