Over mij

Even voorstellen: Marlon Dijkhuizen

Als Kindbehartiger in Utrecht werk ik onder de praktijknaam ChildFirst. Als kind van gescheiden ouders weet ik hoe het is om op te groeien met de gevolgen van een scheiding, evenals om op te groeien in een samengesteld gezin. Ook ik heb moeten dealen met stiefbroertjes, stiefzusjes en stiefouders. Ik had standaard drie kerstdagen omdat verschillende familieleden geen kerst meer samen vieren en was tot mijn vreugde twee weekenden jarig. Ik heb voor dilemma’s gestaan met diploma uitreikingen, loyaliteitsconflicten gekend, heb een halfbroertje gekregen en ben boos, verdrietig maar ook heel blij met de situatie geweest. Ondanks de ‘gescheiden situatie’ heb ik een goede jeugd gehad. Ik ben liefdevol opgevoed, heb nu een grote familie en weet hoe het ook kan.

Achtergrond

Al van jongs af aan heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en een liefde voor kinderen mij gedreven. Tezamen met mijn praktijkervaring met echtscheiding was de keuze voor een rechtenstudie dan ook snel gemaakt. Tijdens mijn bachelor met de specialisatie Familievermogensrecht heb ik de minor Conflictmanagement gevolgd en de cursus Echtscheidingsrecht gedaan. Daarnaast volgde ik vakken bij de opleiding Pedagogiek. Als afstudeerscriptie schreef ik een onderzoek over het belang van het kind in echtscheidingssituaties volgens nationaal- en internationaal recht. Na een tijdje in het notariaat gewerkt te hebben miste ik het contact met mensen. Ik besloot de opleiding tot Kindbehartiger te volgen en verdiep mij nog elke dag in de ontwikkelingen rondom kinderen in scheidingssituaties. Inmiddels beschik ik over verschillende certificaten van verdiepende onderwerpen in het vakgebied.

Werkzaamheden

Als Kindbehartiger werk ik veel samen met collega Kindbehartigers en andere professionals. In Utrecht werk ik samen met rouwtherapeut Ilja Geensen van praktijk Brasa. U kunt bij ons terecht voor ondersteuning bij scheiden en overlijden.

Naast mijn werk als Kindbehartiger heb ik gewerkt bij stichting Villa Pinedo, ben ik vrijwilliger bij stichting Achter de Regenboog en heb ik een opleidingsinstituut opgericht met collega Kindbehartiger Marjolein Bruinenberg, waarbij wij training geven aan professionals in de methodiek van Het Mattenspel, het spel voor kinderen in scheidingssituaties.

Oprecht en rechtvaardig

Persoonlijk vind ik het belangrijk om kinderen in scheidingssituaties een sterkere positie te geven. Ze moeten weten dat de scheiding niet hun schuld is en dat ze evenveel van papa als van mama mogen houden. Ook al gaan scheidingen in goed overleg, is de impact van een scheiding op een kind zo groot. Door hier zelfs al kort aandacht aan te besteden, door kinderen duidelijk te maken dat ze niet alleen zijn, kun je zo veel betekenen. Mijn handelen gaat uit van een groot gevoel voor rechtvaardigheid en daarbij ben ik heel oprecht. Een van mijn belangrijkste doelen is: leren te communiceren. Je mag voelen wat je voelt, maar het is belangrijk daarover te praten met jouw ouders. Dat lucht op!

 

Marlon Dijkhuizen