Samen lachen en tranen delen

De laatste dag is aangebroken, de laatste dag van een reeks van verschillende gesprekken. Tijdens de gesprekken is gelachen, gerend, getekend, gemopperd en een beetje gehuild. Dit laatste vond jij heel eng. Lieve meid, wat heb jij het goed gedaan.

Elke keer wanneer een traject eindigt, vult mijn hart zich met trots. Trots op jullie, hoe goed jullie kunnen vertellen over je gevoel, over situaties die zich hebben afgespeeld en over angst voor situaties in de toekomst. Voordat jij mij zulke dingen vertelt, zijn we vaak al even onderweg. Soms kom je binnen, vol grapjes en leuke verhalen. Iets vertellen wat niet leuk is thuis? Nee, dat wil je niet. Wanneer je tijdens een spelletje de ‘mopper steen’ gooit en wel iets moet mopperen, vertel je over de hond. De hond, die blaft wel hard. Verder is alles goed. Verdrietig? Nee hoor, nooit. Nouja, misschien soms.. Heel soms.. Als je in bed ligt.

Wanneer ik je vertel dat mijn papa en mama ook gescheiden zijn, lijk je te ontspannen. ‘Ben jij dan ook wel eens verdrietig?’ Ja, zeker ben ik dat. Dat mag ook best. Even verdrietig zijn helpt soms om je daarna weer blij te voelen. We liggen samen op de grond, je buikje gaat sneller op en neer. Een kleine traan welt op in jouw ooghoek. Snel zeg je tegen mij: ‘Jij hebt tranen in je ogen he?’ Ik geef toe, ookal is het niet waar, en je ontspant. Ik weet genoeg. Je staat op en zegt: ‘Gaan we nu wat leuks doen?’ Je kiest Domino. Wanneer jouw papa je weer op komt halen, krijg ik een knuffel. Hier doe ik het voor.

Dit bericht wordt mede mogelijk gemaakt door BruinenBerg Assen 

2 reacties

  1. En dat is ook waar ik het voor doe. De rust die langzaam terugkomt in het gezin. Een kind dat een stem krijgt, geeft inzicht bij de ouders. Soms heeft een kind een tijdelijke bondgenoot nodig om te vertellen wat er leeft in zijn of haar hart aan de ouders. En dan is het prima om te lachen en te huilen met elkaar en het kind te zien ontspannen, want iemand neemt even zijn last over en door dit te vertalen naar de ouders zonder oordeel, kan ik veel bereiken.

    Ik wens elke ouder inzicht en elk kind een stem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.