Tijdsbesef van kinderen en de omgangsregeling

Omgangsregeling kalender

Waar moet je op letten bij het opstellen en uitvoeren van een omgangsregeling? Duidelijkheid over de wisseldagen is één van de belangrijkste zaken om op orde te hebben bij een goede omgangsregeling. Bij elke zaak waarin ik ouders en kinderen help een voor alle partijen werkbaar ouderschapsplan op te stellen, is dat mijn eerste en laatste tip. Voor kinderen is het fijn om te weten wanneer ze bij welke ouder zijn, hoe lang ze daar zijn en hoe lang het nog duurt voor ze de andere ouder weer zien. Hoewel kinderen graag zo lang mogelijk bij jou zijn, tellen ze de dagen af tot ze weer naar hun andere ouder kunnen. Ingewikkeld? Ja. Moeilijk? Hoeft niet.

Tijdsbesef bij kinderen

Wanneer jij weet dat jullie kind op woensdag bij jou komt, is het voor jou op maandag ochtend een simpele rekensom. Voor een kind is het echter maar de vraag wanneer woensdag is. Voor de kleinsten, onder de 3 jaar, geldt in principe dat zij geen tijdsbesef hebben. Zij kunnen het verloop van de dag iets inschatten door structuur. ‘Na het eten moet ik douchen en op bed.’

Begrippen als ‘morgen’, ‘vanavond’ of ‘straks’ zijn ook voor iets oudere kleuters nog te vaag. Concrete tijdsaanduidingen zijn belangrijk. In plaats van ‘morgen ga je naar papa’, zou je kunnen zeggen ‘morgen, dus over één nachtje slapen, ga je naar papa’.

Kleuters hebben dus vooral veel steun aan structuur. Op den duur weten ze dat het woensdag is omdat papa ze van school haalt. Het kan dus prettig voor kinderen zijn als de omgangsregeling niet per week anders is. Probeer zo veel mogelijk structuur in de omgangsregeling te waarborgen.

Over het algemeen kunnen kinderen vanaf groep 3 de dagen van de week goed uit elkaar houden. Toch kan het verwarrend zijn op welk moment ze bij papa of bij mama zijn. Er zijn verschillende manieren om het voor kinderen met weinig moeite een stukje makkelijker te maken.

Tips
  1. Maak een duidelijk overzicht. Dit kan al heel simpel door een maandkalender met verschillende kleuren of figuurtjes in de vakjes. Ronde dagen ben je bij mama, vierkante dagen ben je bij papa. Wanneer deze op een voor het kind toegankelijke plek hangt, bijvoorbeeld in de slaapkamer of de keuken, kan het altijd even kijken. Maak de kalender nog leuker door hem samen te versieren met tekeningen en foto’s.
    Op school wordt veel aandacht besteed aan welke dag het is. Kijk of er op school bepaalde kleuren bestaan voor de desbetreffende dag en hou deze ook aan in deze kalender. Kinderen weten vaak dat maandag ‘de rode dag’ is.
  2. Besteed aandacht aan de ontwikkelingsfase en leeftijd waarin jullie kinderen zitten en stem de omgangsregeling hierop af. Logischerwijs moet voor een omgangsregeling gekeken worden naar het werkschema van ouders, maar deze zou niet doorslaggevend moeten zijn. De behoeften van jullie kinderen zijn leidend. Het rekening houden met de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen heeft als gevolg dat het ouderschapsplan/de omgangsregeling regelmatig moet worden geëvalueerd en aangepast. Het is waardevol om de kinderen op gepaste wijze bij een dergelijke evaluatie te betrekken.
  3. Denk goed na of je een wisselmoment op school plaats laat vinden. Uit de praktijk blijkt soms dat kinderen gedurende de schooldag met het gevoel lopen op dat moment geen huis te hebben. Als ze ziek worden, wie moet juf dan voor ze bellen?
    Echter denken niet alle kinderen er zo over. Wanneer een wisselmoment wel op school plaatsvindt, zorg dan dat jullie kind zijn eventuele tas met spullen niet mee hoeft te nemen, maar dat die op een andere manier worden overgebracht.
  4. Zorg voor een klein lijstje in de tas met spullen die niet vergeten moeten worden, zoals de lievelingsknuffel of een tablet. Check dit ook altijd even voor vertrek.
  5. In plaats van de kalender zoals onder 1. besproken, kan ook gebruik worden gemaakt van de Heppee app. De Heppee app raad ik eigenlijk altijd aan als de kinderen beschikken over een smartphone of tablet. Ik ben enorm fan!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.